0

Timp. Valoare. Succes

În ciuda faptului că trăim în epoca vitezei, se scrie ireal de mult despre lipsa timpului. Paradoxal, chiar, aș zice – și poate, pe alocuri, jignitor la adresa strămoșilor noștri, care așteptau câteva zile să se livreze o scrisoare/ un răspuns, răsfoiau bibliotecile și arhivele din scoarță în scoarță pentru o informație și, cu toate acestea, aveau timp să dezvolte lumea în care își duceau zilele și nu se plângeau de management prost. Sau poate se plângeau, dar cel puțin nu au lăsat însemnări pentru posteritate în acest sens, cum facem noi – în toate revistele, pe toate blogurile.

Este adevărat: timpul e limitat. Însă posibilitățile de a-l organiza sunt infinite pentru fiecare dintre noi. „Secretul” nu este tocmai secret. Totul depinde și se învârte în jurul voinței. Iar pentru că oricine poate vorbi din cărți fără să aplice practic, pentru credibilitate, am să vă povestesc cum arată o săptămână din viața mea.

Poate știți, poate nu, dar sunt fondator şi CEO al DMA Group, grup de 13 firme în care sunt implicat „cu normă întreagă”. Domeniile diferite pe care firmele din grup le acoperă reprezintă o adevărată provocare atunci când vine vorba despre timpul acordat fiecăreia. Precum un părinte sau un dascăl, iubirea, angajamentul și componenta morală nu îți permit să neglijezi nicio persoană pe care o ai în grijă. Pentru că acolo unde se îndreaptă atenția, se canalizează și energiile, iar unde este energie, apar rezultate – iar eu vreau rezultate peste tot.

T. Harv Eker spune că „banii reprezintă un rezultat, bogăția este un rezultat, sănătatea este un rezultat, boala este un rezultat (…) Trăim într-o lume dominată de principiul cauzei și al efectului” (Secretele minții de milionar, T. Harv Eker, editura Curtea veche, Buc. 2011, p. 22). Ce am înțeles eu din aceste cuvinte este că suntem creatorii propriilor rezultate – fie ele pozitive sau nu. Noi alegem ce urmează, noi alegem unde ajungem, noi alegem cum ne petrecem timpul și ce facem cu el. Alegerea este una CONȘTIENTĂ. Să vă spun un secret: atunci când fiecare dintre noi își va asuma alegerile făcute în mod conștient, nu vom mai vedea nicăieri expresii precum „ timpul este prea scurt”, „nu am apucat”, „nu-mi ajung orele dintr-o zi”. Pentru că timpul este același pentru toată lumea. Cei care reinventează roata, cei care zac în propria milă, cei care studiază legile universului și cei care mătură străzile au aceleași 24 de ore pentru a-și face treaba.

Revin la săptămâna mea. Fiecare zi o încep cu o sesiune de studiu. De la 04:00 la 08:00 AM mă bucur de liniștea lumii – e timpul în care studiez, timpul în care se nasc idei, timpul în care meditez și planific. Următoarele 8 ore sunt orele fulger în care de multe ori, poate pierd și eu noțiunea timpului, deoarece problemele și urgențele de peste zi vin continuu. Și totuși… (P.S. În acest „și totuși” stă voința despre care scriam la început. E promisiunea că există mai mult. Că se poate mai mult)… Și totuși, după primele 12 ore din zi, voința și organizarea riguroasă dau naștere momentelor care te fac, la finalul zilei, să zâmbești mulțumit și să îți spui, cu admirație chiar, că ai realizat ceva!

Cele mai satisfăcătoare și motivante realizări ale mele țin de valoarea pe care am adus-o în viețile celorlalți. Copiilor, adolescenților, tinerilor aflați la început de drum care au nevoie de îndrumare. Pentru ei, pentru impactul pe care îl pot avea în viața lor, ziua mea nu se termina după 8 ore la birou – pentru că zilele nu sunt evaluate după numărul de ore muncite, ci sunt evaluate după numărul de persoane în viața cărora ai avut un impact.

Am ales, astfel, să îmi extrag energia și voința din evenimentele pe care le organizez împreună cu echipa mea, prin care aducem valoare oamenilor. Prin activitatea Fundației DMA (despre care puteți citi aici http://dmagroup.ro/fundatiadma/) şi DMA Business Club (https://www.facebook.com/DMABusinessClub/) luptăm pentru viitor, pentru performanță, pentru succes și reușită! Pe lângă asta, nu refuz nicio invitație de a împărtăși și altora parte din ceea ce eu am învățat deja. Astfel, fie că este vorba despre un eveniment organizat de elevii unei școli, fie că este o întâlnire informală la o terasă, eu sunt prezent, pentru că AM TIMP și voi avea timp întotdeauna pentru ceea ce este important pentru mine.

Luna trecută s-a desfășurat o acțiune globală pentru tineret, în care am fost implicat încă de la început. Am organizat, împreună cu conducerea unor licee și colegii din Baia Mare, 5 evenimente în cadrul cărora am vorbit unui număr de aproximativ 700 de elevi despre stima de sine, despre valori, despre potențial. În aceeași săptămână, la invitația unui elev focusat pe dezvoltare, m-am reîntors în amfiteatrul liceului pentru a sta de vorba cu tinerii pasionați de antreprenoriat. Într-o altă seara, la Cluj, am vorbit tinerilor despre viața mea și despre cum am ajuns de la unic angajat, la a avea peste 300 de oameni în echipă și o cifră de afaceri de 10 milioane euro.

Majoritatea oamenilor dețin idei bune, însă abilitatea de a transforma ideile în acțiuni este cea care duce la succes. A fost o idee bună să încep atâtea proiecte în paralel, să conduc 13 firme și să am 7 evenimente într-o săptămână? Probabil multă lume ar zice ca nu.

Este obositor? Da.

Este dificil? Da.

Este satisfăcător? Oooo DA!

Deoarece cea mai eficientă metodă de a obține satisfacție din succes este să îi faci pe ceilalți fericiți. Pentru orice persoană care dăruiește, există o persoană care primește. Și când multiplic asta cu sutele de tineri cărora le pot oferi un sprijin, oboseala, stresul și problemele devin minuscule și lipsite de importanță.

Un proverb elveţian spune că îngrijorarea aruncă o umbră mare peste lucrurile mărunte. Și cred că este cât se poate de adevărat. Sunt om. Pot foarte ușor să greșesc, să cedez, să clachez. Poate că săptămâna despre care am început să vorbesc era un „prilej” nemaipomenit pentru mine să renunț, să mă las copleșit de oboseală și de toate sacrificiile pe care le-am făcut. Mark Twain spunea că a avut multe tragedii în viața sa, iar majoritatea dintre ele nu s-au întâmplat niciodată. Scenariile din capul nostru ne pot influența foarte mult și atunci mă întreb: de ce să mă gândesc la un eșec, când mă pot gândi la o reușită şi pot să fac fiecare pas în concordanță cu gândirea mea? Antrenarea și gestionarea minții este cea mai importantă abilitate pe care o avem – atât în ceea ce privește fericirea, cât și succesul (Secretele minții de milionar, T. Harv Eker, editura Curtea veche, Buc. 2011, p. 174). Cea mai bună modalitate de a te face cunoscut este să lași calitatea muncii tale să vorbească pentru tine.

Nu există succes fără sacrificiu. Bineînțeles, și eu am sacrificat multe: hobby-uri, timpul petrecut cu prietenii, uneori chiar și timpul personal şi multe altele. Dar John Maxwell vorbește în „Cele 17 legi ale muncii în echipă” despre Legea Imaginii de Ansamblu. Pentru mine, imaginea de ansamblu este mult mai valoroasă decât orice sacrificiu făcut. Scopul este mai important decât rolul. De aceea, nu ratez nicio ocazie de a încuraja oamenii să se implice în voluntariat, în orice – orice lucru care contribuie la fericirea altuia. Pentru că, tocmai acele lucruri fac diferența – acele lucruri fac posibil ca într-o zi de 24 de ore, să se întâmple atâtea lucruri câte ne permite gândirea noastră să planificăm.

Lucruri mărețe se pot face de către oricine și oricine poate avea idei bune, dar un singur om nu va realiza niciodată câte poate realiza o echipă. Orele mele plus orele colegilor mei înseamnă că ne multiplicăm posibilitățile de a realiza ceva. John W. Gardner spune că: dacă ar trebui să numească un singur instrument universal al conducerii, acesta ar fi comunicarea.

Gândirea mea, voința, ambiția, lucrurile care îmi dau satisfacție, echipa mea și comunicarea – acestea sunt ingredientele unei zile în care orele durează exact cât am nevoie – deoarece există timp pentru fiecare lucru bine planificat.

Care sunt lucrurile realizate care te fac să zâmbești mândru de tine, la finalul zilei?

Care sunt lucrurile care te fac să te trezești dimineața cu entuziasm?

Focusează-te pe ele. Transformă orele unei zile în sursa ta de putere. Profită de viteza cu care poți realiza orice lucru azi – și nu uita: cel care îndrăznește, câștigă!

Distribuie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *